Franquisme sobre rodes. Discurs, imaginari i cultura de l’automòbil a l’Espanya del desenvolupisme (1950-1975) (Ricard Rosich Argelich)

Y11A
€17.00
In stock
1
Product Details

Automòbil i modernitat són dos conceptes històricament relacionats, d’ençà la incipient motorització de vehicles amb propulsors de combustió interna a les darreries del s. XIX, i fins als nostres dies amb els de naturalesa elèctrica. A Espanya, durant el desenvolupisme franquista, el viratge modernitzador adoptat per la dictadura va instrumentalitzar l’automòbil com a símbol del progrés, a la cerca dels consensos socials que garantissin la continuïtat del règim governant el país. El present estudi es proposa indagar com es va construir des del poder polític un imaginari automobilístic que servís per a l’autolegitimació, així com la difusió que se’n va fer a través de mitjans de comunicació audiovisual i escrita, per acabar copsant quina influència tindria el discurs oficial en la conformació d’un imaginari col·lectiu de la societat, immortalitzat a la producció cinematogràfica de l’època. Fenòmens com el progressiu oberturisme internacional, l’Edat d’Or del capitalisme occidental i el boom turístic de la dècada de 1960 foren perfectament concomitants a l’expansió del parc automobilístic espanyol i la motorització de les masses.


Ricard Rosich Argelich (Capellades, Barcelona, 1997) és graduat en Història i màster en Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria per la Universitat de Barcelona, i també màster en Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment prepara la seva tesi doctoral arran de l’autoritarisme modernitzador de l’Espanya franquista mitjançant l’expansió del fenomen automobilístic i la motorització de les masses, un procés endegat amb finalitats autolegitimadores des del poder i que va deixar petjada dins l’imaginari col·lectiu de la societat. És membre del Centre d’Investigacions Film-Història, on realitza tasques d’investigació utilitzant el noticiari cinematogràfic NO-DO i els films de ficció com a fonts audiovisuals per a l’estudi històric.

Título: Franquisme sobre rodes. Discurs, imaginari i cultura de l’automòbil a l’Espanya del desenvolupisme (1950-1975)
Autor: Ricard Rosich Argelich
Tipo de trabajo: Trabajo de Fin de Máster
Universidad: Universitat de Barcelona; Universitat Oberta de Catalunya
Director: David Cao Costoya
I.S.B.N.: 978-84-124800-9-2
Colección: Faber & Sapiens
Páginas: 278
Publicación: 2022
Precio eBook: 7.00 €
Precio libro: 17.00 € (incluye eBook en compra on line)
Formato electrónico: PDF-DRM Adobe
Formato físico: papel, fresado
Tamaño: 15,50 x 21,00
Edición: 1.ª edición
Clasificación IBIC: NH: Historia; HBLW: Historia del siglo XX: c. 1900-c. 2000
Save this product for later